Hoe werkt Body Stress Release?

Unieke samenwerking tussen BSR behandelaar en jouw lichaam

De BSR behandelaar is iemand die stress opspoort in het lichaam en deze ‘released’. Het opsporen van de stress wordt gedaan door middel van een spier-reflextest, gebruik makend van het bio-feedback mechanisme van het lichaam. De reactie die het lichaam teruggeeft op de test, vertelt de BSR behandelaar precies op welke plek en in welke richting de stress is opgeslagen. Een lichte impuls in tegengestelde richting is voor het lichaam het signaal om de opgeslagen stress los te laten. Door de ontspanning die dan optreedt in de spieren, kan de communicatie van het zenuwstelsel verbeteren en krijgt het immuunsysteem weer meer ruimte om zijn werk te doen. Hierdoor kunnen klachten verdwijnen.

De BSR behandelaar is in geen geval een therapeut die een diagnose stelt en specifieke aandoeningen behandelt. Dit is een wezenlijk verschil met andere behandelmethode zoals fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie. Body Stress Release is een behandelmethode die ervoor zorgt dat het lichaam spanning loslaat, daar waar de spanning zich bevindt en niet persé waar de klachten tot uiting komen. Zo kan pijn in de nek voortkomen uit spanning in de onderrug. Alleen de nek behandelen is dan minder effectief. Met BSR maak je de systemen weer vrij die al in het lichaam aanwezig zijn om de balans te herstellen maar die door een te veel aan bodystress niet in staat waren om dit te doen. De BSR behandelaar ondersteunt dus vooral het lichaam om zichzelf te genezen. Het lichaam zelf doet uiteindelijk het werk.

Stress testen

Om te kunnen aflezen waar de stress zit, maak ik als BSR-behandelaar gebruik van het zogenaamde ‘bio-feedbacksysteem’ van het lichaam. Een test die te vergelijken is met de spiertest die kinesiologen gebruiken. Ook zij maken gebruik van het bio-feedbacksysteem maar gebruiken de arm om de reactie van het lichaam af te lezen, wij lezen af aan de voeten.
Ik test waar, en in welke richting, de stress zich bevindt door met een vinger een lichte druk te geven op bepaalde plekken op het lichaam (voornamelijk rond de wervelkolom). De reactie van het lichaam op deze test lees ik vervolgens af aan de voeten. Tijdens het consult zal je dan ook merken dat ik heen en weer loop en je rug licht aanraak en vervolgens aan je voeten ‘wiebel’. De informatie die ik krijg is, of er op die plek en in die richting stress is of niet. Het antwoord op de test is ‘ja’ of ‘nee’. Ik kan er dus niet aan aflezen of de stress afgenomen of toegenomen is. Het is echt een aan- of uitknop zou je kunnen zeggen. Bij een vervolgconsult kan ik daarom alleen opnieuw testen of er wel of geen stress is op die bepaalde plek en niet of de stress meer of minder is geworden. Overigens kan het zijn dat iemand op een bepaald moment geen klachten meer heeft terwijl ik nog wel een ‘ja’ test. Dit heeft te maken met dat de stress al zoveel is afgenomen dat deze nog maar weinig belastend is voor het lichaam. Er is dan nog wel bodystress aanwezig maar het geeft geen fysieke klachten meer.

Stress releasen

Wanneer duidelijk is waar en in welke richting de stress zich bevindt, wordt de stress ‘gereleased’, ofwel losgelaten. Dat wil zeggen: er wordt een korte, snelle impuls gegeven door middel van een lichte druk met mijn duim. In de onderrug hebben we nog een andere techniek die een wat grotere druk uitoefent op de spieren, dat noemen we de ‘deep stress release’. Verder zijn er een aantal strijkbewegingen die ik toepas die het lichaam ontspannen. Het testen en het releasen wisselen elkaar af in een consult.
Door de releases geef je het lichaam informatie waar het de spanning los kan laten. Het zenuwstelsel pakt deze informatie op en communiceert dit met de hersenen. In de hersenen vindt er een afweging plaats of deze informatie van belang is. Vervolgens geven de hersenen weer een signaal af aan het zenuwstelsel waardoor in het lichaam op de juiste plek de spanning losgelaten wordt. Zodoende komt er weer energie vrij om weefsel te herstellen en kunnen klachten verdwijnen.

 

Het BSR traject: drie fases naar een optimaal functionerend lichaam

De intake
Waarom stelt een BSR behandelaar zoveel vragen?
Voor mij als BSR behandelaar is het belangrijk om te weten wat je klachten zijn en ook een beetje hoe je leven eruit ziet. Of je bijvoorbeeld werk doet of een hobby hebt die veel van je lichaam vraagt. Of dat je (intensief) sport of oefeningen doet van andere therapeuten. Of dat je onderhevig bent aan emotionele of chemische stress. Op sommige gebieden in je lichaam, waar je (net) geopereerd bent, werk ik als BSR behandelaar niet, daarom is dat voor mij als BSR behandelaar ook belangrijk om te weten.

De uitleg, hoe werkt het?
Tijdens het consult leg ik in het kort uit hoe e.e.a. werkt in het lichaam en hoe je aan bodystress komt en er weer vanaf kunt komen.
In het algemeen geldt: bodystress verminderen zorgt voor het verhogen van de capaciteit van het immuunsysteem, verbeteren van de werking van de hormoonhuishouding en een toename van energie. Hierdoor is het lichaam beter en sneller in staat om te herstellen.
Het lichaam is één geheel en alles werkt met elkaar samen en op elkaar in; het spierstelsel, het zenuwstelsel, en het skelet. Het lichaam is altijd op zoek naar een balans en zo kan bijvoorbeeld een teveel aan spierspanning rechts in de onderrug, onnodige spierspanning  links in de bovenrug veroorzaken. De oorzaak van pijn, tintelingen, gevoelloosheid of stijfheid kan dus uit een heel ander gebied komen dan het gebied waar je de stress (pijn, stijfheid) in je lichaam ervaart! In het consult leg ik kort uit hoe dat komt. Tijdens de uitleg maak ik gebruik van anatomische kaarten. Ook krijg je tips en eventuele oefeningen mee ten aanzien van je houding en ondersteuning van het proces van genezing.

Op de bank, makkelijk op en af
In de praktijk staat een speciale bank waar iedereen, groot of klein, jong en oud, makkelijk op kan stappen. Je wordt rustig van staande positie in liggende positie gebracht en weer terug in staande positie als de behandeling klaar is. Op die manier kan je lichaam zich volledig ontspannen.

Kleding, alles blijft aan
Om je te kunnen behandelen is het niet nodig om kleding uit te trekken, behalve een riem, een bril of wellicht een te dikke trui. Zelfs de schoenen mogen aanblijven wanneer het voor iemand lastig is deze uit te doen. (In principe doe je taichi schoentjes aan die ik in mijn praktijk heb). Gebruik liever geen parfum of sterke aftershave als je naar de praktijk komt, mensen met allergieën die na jou komen, zouden daar last van kunnen hebben.

 

Eerste fase: Proces opstarten

In eerste instantie worden er drie afspraken gemaakt om het proces op te starten. In principe op dag 1, 4 en 11. (maandag-donderdag-donderdag of dinsdag-vrijdag-vrijdag of vrijdag-maandag-maandag.)

Waarom meteen 3 afspraken maken?

Een van de redenen is dat het lichaam na een behandeling wat gevoelig kan zijn; de vrijkomende spanning in het lichaam kan tijdelijk voor wat extra ongemak zorgen, en dan is het prettig te weten dat je binnen afzienbare tijd weer terecht kunt. Verder is BSR vooral een proces wat je aangaat en geen instant oplossing waarvan je na één behandeling al kunt zeggen of het wel of niet het gewenste resultaat zal hebben. De stress die in het lichaam is opgeslagen, zit daar vaak al jaren en kan niet in één keer verdwijnen.

 

Tweede fase: Stressvrij maken

Bij veel mensen zien we al veel gebeuren in drie afspraken. Toch hebben de meeste mensen wel meer dan drie afspraken nodig voordat hun lichaam klachtenvrij is en weer optimaal kan functioneren. Na de eerste fase zijn er daarom meestal nog een aantal afspraken nodig, afhankelijk van de hoeveelheid stress die er nog in het lichaam is opgeslagen en de snelheid waarmee het lichaam de spanning kan loslaten. De aard en de ernst van de klachten spelen hierin natuurlijk ook een rol. Gemiddeld zijn er, nadat we het proces hebben opgestart met de eerste 3 behandelingen, nog 3 tot 10 afspraken nodig. (Zijn de klachten ernstig, dan kan het langer duren.) De tijd tussen de afspraken is afhankelijk van de reactie op de behandeling en kan varieren van 1 tot 4 weken. We bekijken per consult wanneer het volgende consult nodig is.

Derde fase: Stressvrij houden

Dit is de onderhoudsfase. Omdat in ieders leven spanningen zijn, is het goed om af en toe preventief een bezoek te brengen aan de BSR behandelaar om de bodystress niet te veel te laten oplopen zodat dit weer tot klachten gaat leiden. Dit kan zijn: eens per maand of eens per aantal maanden of eens per half jaar.

Emmer niet vol laten lopen
Het alledaagse leven brengt hoe dan ook stress met zich mee. Het is als een emmer die langzaam vol loopt. Zolang de emmer regelmatig geleegd wordt, d.w.z. het lichaam de tijd en ruimte geven om de gevolgen van stress te verwerken, is er niets aan de hand. Maar wanneer je geen maatregelen neemt als de stress oploopt, dan loopt de emmer op een bepaald moment over en wordt het teveel aan stress opgeslagen in het lichaam. Het is daarom zinvol om, nadat je lichaam stressvrij is gemaakt, af en toe te blijven komen voor BSR. Dat kan eens per maand zijn, om de twee à drie maanden of eens per half jaar, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft en hoe stressvol je leven op dat moment is.

Neem je gezondheid in eigen hand
Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je lichaam te ondersteunen in de tijd dat je Body Stress Release ondergaat.

Enkele tips:
• Doe het rustig aan en geef toe aan vermoeidheid als je die na een behandeling ervaart. Vermoeidheid is vaak een signaal dat het lichaam haar energie gebruikt om te helen.
• Neem eventueel extra rust.
• Let goed op je houding.
• Doe geen extreme dingen die het lichaam extra belasten, zoals extreem sporten, te lang achter de computer zitten of langdurig in een slechte houding zitten.

Lukt het je om goed te luisteren naar je lichaam en de adviezen die zijn gegeven in acht te nemen, dan stel je het lichaam optimaal in staat te herstellen en zal het proces van genezing vlot verlopen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang je de klachten al hebt en hoe gecompliceerd de klachten zijn.

 

 

Bodystress, wat is dat precies?

Bodystress is de ‘overtollige’ spanning waarvan het lichaam niet in staat is het te verwerken door een energietekort in het lichaam. Bodystress zorgt voor druk op de zenuwen. Hierdoor raakt de communicatie van de zenuwbanen met de hersenen verstoord waardoor herstel moeizamer verloopt. Dit kan resulteren in (chronische) pijn, tintelingen, gevoelloosheid of stijfheid. Er is een onderscheid te maken in 3 soorten stress: mechanische, emotionele of chemische stress.

Mechanische stress

Vallen of stoten, een (auto-) ongeluk (whiplash), te lang in een bepaalde houding werken, langdurig in een verkeerde houding zitten of met een verkeerde houding tillen, het kan allemaal de oorzaak zijn van mechanische stress. Je krijgt pijn in je gewrichten, voelt stijfheid of pijn in de rug, schouders of nek, tintelingen in handen of voeten, kramp in de kuiten, hoofdpijn en/of je hebt gewoon veel minder energie.

Mechanische stress is dus fysieke stress, denk aan een automonteur die regelmatig voorover gebogen onder de motorkap werkt, een jonge moeder die maanden lang haar baby voedt, draagt en verzorgt terwijl ze weinig slaap heeft, de journalist die uren per dag achter de computer zit, de hovenier die regelmatig zware materialen tilt of mensen die op een verkeerde manier sporten. Mensen in de bouw, in de zorg, het onderwijs en sporters (professionals èn amateurs) zijn wat dat betreft extra gevoelig voor de opbouw van mechanische stress. Ook mensen met chronische aandoeningen zoals reuma, scoliosis, astma, hernia, etc. bouwen sneller mechanische stress op vanuit hun aandoening. De aandoening zorgt namelijk voor een constante stressfactor voor het lichaam waardoor er minder energie over blijft voor het aanpakken van andere zaken die bodystress opleveren.

Emotionele stress

Ook emoties kunnen spanningen in het lichaam veroorzaken. Problemen op het werk, relatieproblemen of een scheiding, een ziek familielid, geldzorgen of gewoon een gebrek aan ontspanning in het dagelijks leven zijn daar een voorbeeld van. Emotionele spanning zet zich vaak rond het middenrif (net onder de borstkast) vast. Het kan naast spanning in de onderrug of nek onder andere klachten rond de ribben, ademhalingsproblemen of problemen met de ingewanden, zoals maag- en darmklachten veroorzaken.

Chemische stress

Chemische stress in het lichaam kan zich opbouwen door bijvoorbeeld het inhaleren van parfums, bepaalde schoonmaakproducten, pesticiden of pollen. Of door contact met de huid, bijvoorbeeld bepaalde crèmes of wasmiddelen. En door bepaald voedsel met bijvoorbeeld kleur-, geur- of smaakstoffen of gif op groente en fruit. Maar ook medicijnen en vaccinaties kunnen een chemische stressreactie in het lichaam teweeg brengen. Chemische stress wordt in veel gevallen opgeslagen in de nek en uit zich vaak in (sterke) hoofdpijn.

Body Stress Release zelf ervaren?

Vul hieronder het contactformulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contactformulier

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
error: Content is protected !!
× Waarmee kan ik je helpen?