De Body Stress Release (BSR) techniek
De unieke samenwerking tussen BSR behandelaar en jouw lichaam
De BSR behandelaar is iemand die stress opspoort in het lichaam en deze ‘released’. Het opsporen van de stress wordt gedaan door middel van een spier-reflextest, gebruik makend van het bio-feedback mechanisme van het lichaam. De reactie die het lichaam teruggeeft op de test, vertelt de BSR behandelaar precies op welke plek en in welke richting de stress is opgeslagen. Een lichte impuls in de tegengestelde richting is voor het lichaam het signaal om de opgeslagen stress los te laten. Door de ontspanning die dan optreedt in de spieren, kan de communicatie van het zenuwstelsel verbeteren en krijgt het immuunsysteem weer meer ruimte om zijn werk te doen waardoor klachten verdwijnen.
De BSR behandelaar is in geen geval een therapeut die een diagnose stelt en specifieke aandoeningen behandelt. Dit is een wezenlijk verschil met andere behandelmethode zoals fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie. Zo zal een fysiotherapeut bij klachten aan de schouder in principe ook de schouder behandelen. De BSR techniek zorgt ervoor dat het lichaam spanning loslaat, daar waar de spanning zich bevindt en niet persé waar de klachten zich uiten. Zo kan pijn in de nek voortkomen uit spanning in de onderrug! Het lichaam ‘weet’ veel beter waar die spanning zit dan een behandelaar. En met BSR maak je de systemen weer vrij die al in het lichaam aanwezig zijn om de balans te herstellen. De BSR behandelaar zet dus alleen maar het lichaam aan om zichzelf te genezen. Jouw lichaam doet uiteindelijk het werk!
Stress testen
Om te kunnen aflezen waar de stress zit, maak ik als BSR-behandelaar gebruik van het zogenaamde ‘bio-feedbacksysteem’ van het lichaam. Een test die te vergelijken is met de spiertest die kinesiologen gebruiken. Ook zij maken gebruik van het bio-feedbacksysteem maar gebruiken de arm om de reactie van het lichaam af te lezen, wij lezen af aan de voeten.
Ik test waar, en in welke richting de stress zich bevindt door met een vinger een lichte druk te geven op bepaalde plekken op het lichaam (voornamelijk rond de wervelkolom). De reactie van het lichaam op deze test lees ik vervolgens af aan de voeten. Tijdens het consult zal je dan ook merken dat ik heen en weer loop en je rug licht aanraak en vervolgens aan je voeten ‘wiebel’. De informatie die ik krijg is, of er op die plek en in die richting stress is of niet. Het antwoord op de test is ‘ja’ of ‘nee’. Ik kan er dus niet aan aflezen of de stress afgenomen of toegenomen is. Het is echt een aan- of uitknop zou je kunnen zeggen. Bij een vervolgconsult kan ik daarom alleen opnieuw testen of er wel of geen stress is op die bepaalde plek en niet of de stress meer of minder is geworden. Overigens kan het zijn dat iemand op een bepaald moment geen klachten meer heeft terwijl ik nog wel een ‘ja’ test. Dit heeft te maken met dat de stress al zoveel is afgenomen dat deze nog maar weinig belastend is voor het lichaam. Er is dan nog wel bodystress aanwezig maar het geeft geen klachten meer.
Stress releasen
Wanneer duidelijk is waar en in welke richting de stress zich bevindt, wordt de stress ‘gereleased’, ofwel losgelaten. Dat wil zeggen: er wordt een korte, snelle impuls gegeven door middel van een lichte druk van mijn hand. In de onderrug hebben we nog een andere techniek die een wat grotere druk uitoefent op de spieren, dat noemen we de ‘deep stress release’. Verder zijn er een aantal strijkbewegingen die ik toepas die het lichaam ontspannen. Het testen en het releasen wisselen elkaar af in een consult.
Door de releases geef je het lichaam informatie waar het de spanning los kan laten. Het zenuwstelsel pakt deze informatie op en communiceert dit met de hersenen. In de hersenen vindt er een afweging plaats of deze informatie van belang is. Vervolgens geven de hersenen weer een signaal af aan het zenuwstelsel waardoor in het lichaam op de juiste plek de spanning losgelaten wordt. Zodoende komt er weer energie vrij om weefsel te herstellen en kunnen klachten verdwijnen.
Het BSR traject: drie fases naar een optimaal functionerend lichaam
Eerste fase: Proces opstarten
In eerste instantie worden er drie afspraken gemaakt om het proces op te starten. In principe op dag 1, 4 en 11. (maandag-donderdag-donderdag of dinsdag-vrijdag-vrijdag of vrijdag-maandag-maandag.)
Tweede fase: Stressvrij maken
Afhankelijk van de hoeveelheid stress er in het lichaam is opgeslagen, de aard en de ernst van de klachten en de mate waarin het lichaam in staat gesteld wordt om te ontspannen en te verwerken, maken we nadat het proces is opgestart een aantal afspraken. Gemiddeld ligt dit tussen de 3 en 10 afspraken. (Zijn de klachten zeer ernstig, dan kan het langer duren.) De frequentie van de afspraken is afhankelijk van de reactie op de behandeling en kan varieren van 1 tot 4 weken. We bekijken per consult wanneer het volgende consult zal plaatsvinden.
Derde fase: Stressvrij houden
Dit is de onderhoudsfase. Omdat in ieders leven spanningen zijn, is het goed dit af en toe te laten checken en een bezoek te brengen aan de BSR behandelaar. Dit kan zijn: eens per maand of eens per aantal maanden of eens per half jaar.
Proces opstarten
Waarom meteen 3 afspraken maken?
Een van de redenen is dat het lichaam na een behandeling wat gevoelig kan zijn; de vrijkomende spanning in het lichaam kan tijdelijk voor wat extra ongemak zorgen, en dan is het prettig te weten dat je binnen afzienbare tijd weer terecht kunt. Verder is BSR vooral een proces wat je aangaat en geen instant oplossing waarvan je na één behandeling al kunt zeggen of het wel of niet het gewenste resultaat zal hebben. De stress die in het lichaam is opgeslagen, zit daar vaak al jaren en kan niet in één keer verdwijnen.
We maken in eerste instantie een afspraak voor dag 1, dag 4 en dag 11. Dus stel dat je op een maandag komt, dan kom je ook op de donderdag van diezelfde week en een week later weer op donderdag.
De intake. Waarom stelt een BSR behandelaar zoveel vragen?
Voor mij als BSR behandelaar is het belangrijk om te weten wat je klachten zijn en ook een beetje hoe je leven eruit ziet. Of je bijvoorbeeld werk doet of een hobby hebt die veel van je lichaam vraagt. Of dat je (intensief) sport of oefeningen doet van andere therapeuten. Of dat je onderhevig bent aan emotionele of chemische stress. Op sommige gebieden in je lichaam, waar je (net) geopereerd bent, werk ik als BSR behandelaar niet, daarom is dat voor mij als BSR behandelaar ook belangrijk om te weten.
De uitleg. Hoe werkt het?
Tijdens het consult leg ik in het kort uit hoe e.e.a. werkt in het lichaam en hoe je aan bodystress komt en er weer vanaf kunt komen.
In het algemeen geldt: bodystress verminderen zorgt voor het verhogen van de capaciteit van het immuunsysteem, verbeteren van de werking van de hormoonhuishouding en een toename van energie. Hierdoor is het lichaam beter en sneller in staat om te herstellen.
Het lichaam is één geheel en alles werkt met elkaar samen en op elkaar in; het spierstelsel, het zenuwstelsel, en het skelet. Het lichaam is altijd op zoek naar een balans en zo kan bijvoorbeeld een teveel aan spierspanning rechts in de onderrug, onnodige spierspanning links in de bovenrug veroorzaken. De oorzaak van pijn, tintelingen, gevoelloosheid of stijfheid kan dus uit een heel ander gebied komen dan het gebied waar je de stress (pijn, stijfheid) in je lichaam ervaart! In het consult leg ik kort uit hoe dat komt. Tijdens de uitleg maak ik gebruik van anatomische kaarten. Ook krijg je tips en eventuele oefeningen mee ten aanzien van je houding en ondersteuning van het proces van genezing.
Op de bank. Makkelijk op en af
In de praktijk staat een speciale bank waar iedereen, groot of klein, jong en oud, makkelijk op kan stappen. Je wordt rustig van staande positie in liggende positie gebracht en weer terug in staande positie als de behandeling klaar is. Op die manier kan je lichaam zich volledig ontspannen.
Kleding. Alles blijft aan
Om je te kunnen behandelen is het niet nodig om kleding uit te trekken, behalve een riem, een bril of wellicht een te dikke trui. Zelfs de schoenen mogen aanblijven wanneer het voor iemand lastig is deze uit te doen. (In principe doe je taichi schoentjes aan die ik in mijn praktijk heb). Gebruik liever geen parfum of sterke aftershave als je naar de praktijk komt, mensen met allergieën die na jou komen, zouden daar last van kunnen hebben.
Stressvrij maken
Na de derde afspraak
Bij veel mensen zien we al veel gebeuren in drie afspraken. Toch hebben de meeste mensen wel meer dan drie afspraken nodig voordat hun lichaam klachtenvrij is en weer optimaal kan functioneren. Hoe lang dit traject duurt, verschilt van persoon tot persoon en ligt aan de hoeveelheid stress die is opgeslagen en aan de mate waarin je je lichaam de rust en aandacht geeft om te herstellen. Na een consult bespreken we wat zinvol is en een nieuwe afspraak wordt altijd gemaakt in overleg.
Stressvrij houden
Het alledaagse leven brengt hoe dan ook stress met zich mee. Het is als een emmer die langzaam vol loopt. Zolang de emmer regelmatig geleegd wordt, d.w.z. het lichaam de tijd en ruimte geven om de gevolgen van stress te verwerken, is er niets aan de hand. Maar wanneer je de stress op laat lopen en geen maatregelen neemt, dan loopt de emmer op een bepaald moment over en wordt het teveel aan stress opgeslagen in het lichaam. Het is daarom zinvol om, nadat je lichaam stressvrij is gemaakt, af en toe te blijven komen voor BSR. Dat kan zijn eens per maand, om de twee à drie maanden of eens per half jaar, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft en hoe stressvol je leven op dat moment is.
Neem je gezondheid in eigen hand
Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je lichaam te ondersteunen in de tijd dat je Body Stress Release ondergaat.
Enkele tips:
• Doe het rustig aan en geef toe aan vermoeidheid als je die na een behandeling ervaart. Vermoeidheid is vaak een signaal dat het lichaam haar energie gebruikt om te helen.
• Neem eventueel extra rust.
• Let goed op je houding.
• Doe geen extreme dingen die het lichaam extra belasten, zoals extreem sporten, te lang achter de computer zitten of langdurig in een slechte houding zitten.
Lukt het je om goed te luisteren naar je lichaam en de adviezen die zijn gegeven in acht te nemen, dan stel je het lichaam optimaal in staat te herstellen en zal het proces van genezing vlot verlopen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang je de klachten al hebt en hoe gecompliceerd de klachten zijn.
Bodystress, wat is dat precies?
Bodystress is de ‘overtollige’ spanning waarvan het lichaam niet in staat is het te verwerken door een energietekort in het lichaam. Bodystress zorgt voor druk op de zenuwen. Hierdoor raakt de communicatie van de zenuwbanen met de hersenen verstoord waardoor herstel moeizamer verloopt. Dit kan resulteren in (chronische) pijn, tintelingen, gevoelloosheid of stijfheid. Er is een onderscheid te maken in 3 soorten stress: mechanische, emotionele of chemische stress.
Mechanische stress
Vallen of stoten, een (auto-) ongeluk (whiplash), te lang in een bepaalde houding werken, langdurig in een verkeerde houding zitten of met een verkeerde houding tillen, het kan allemaal de oorzaak zijn van mechanische stress. Je krijgt pijn in je gewrichten, voelt stijfheid of pijn in de rug, schouders of nek, tintelingen in handen of voeten, kramp in de kuiten, hoofdpijn en/of je hebt gewoon veel minder energie.
Mechanische stress is dus fysieke stress, denk aan een automonteur die regelmatig voorover gebogen onder de motorkap werkt, een jonge moeder die maanden lang haar baby voedt, draagt en verzorgt terwijl ze weinig slaap heeft, de journalist die uren per dag achter de computer zit, de hovenier die regelmatig zware materialen tilt of mensen die op een verkeerde manier sporten. Mensen in de bouw, in de zorg, het onderwijs en sporters (professionals èn amateurs) zijn wat dat betreft extra gevoelig voor de opbouw van mechanische stress. Ook mensen met chronische aandoeningen zoals reuma, scoliosis, astma, hernia, etc. bouwen sneller mechanische stress op vanuit hun aandoening. De aandoening zorgt namelijk voor een constante stressfactor voor het lichaam waardoor er minder energie over blijft voor het aanpakken van andere zaken die bodystress opleveren.
Emotionele stress
Ook emoties kunnen spanningen in het lichaam veroorzaken. Problemen op het werk, relatieproblemen of een scheiding, een ziek familielid, geldzorgen of gewoon een gebrek aan ontspanning in het dagelijks leven zijn daar een voorbeeld van. Emotionele spanning zet zich vaak rond het middenrif (net onder de borstkast) vast. Het kan naast spanning in de onderrug of nek onder andere klachten rond de ribben, ademhalingsproblemen of problemen met de ingewanden, zoals maag- en darmklachten veroorzaken.
Chemische stress
Chemische stress in het lichaam kan zich opbouwen door bijvoorbeeld het inhaleren van parfums, bepaalde schoonmaakproducten, pesticiden of pollen. Of door contact met de huid, bijvoorbeeld bepaalde crèmes of wasmiddelen. En door bepaald voedsel met bijvoorbeeld kleur-, geur- of smaakstoffen of gif op groente en fruit. Maar ook medicijnen en vaccinaties kunnen een chemische stressreactie in het lichaam teweeg brengen. Chemische stress wordt in veel gevallen opgeslagen in de nek en uit zich vaak in (sterke) hoofdpijn.
Met welke klachten kan ik bij BSR terecht?
Als u last heeft van pijn of stijfheid in de rug, nek, heupen, knieën of het schoudergebied.
Als u regelmatig hoofdpijn of migraine heeft.
Als u in het verleden te maken heeft gehad met een whiplash, een harde val of ongeluk.
Als er bij u een hernia, spit of ischias geconstateerd is.
Als u last van RSI klachten of een tenniselleboog heeft.
Als u wel eens last van tintelingen, gevoelloosheid of een zwaar gevoel in de armen of benen, handen of tenen heeft.
Als kuitkrampen of onrustige benen u uit uw slaap houden.
Als u rondloopt met een burn-out.
Als u al langere tijd weinig energie heeft.
Als u slaapproblemen heeft.
Als u regelmatig last heeft van blaasproblemen, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, constipatie of diarree.
Wanneer u zwanger bent en u heeft blaasproblemen of bekkeninstabiliteit of last van uw rug.
Als u menstruatieproblemen heeft.
Wanneer uw kind over groeipijn klaagt.
Als uw kind onrustig is, zich moeilijk kan concentreren op school of het gediagnostiseerd is met ADHD.
Als uw kind slaapproblemen, blaas- of darmproblemen of een lage weerstand heeft. Of uw kind nog in bed plast.
Wanneer uw baby voortdurend huilt zonder aanwijsbare reden, het onrustig is, zich overstrekt of het slecht drinkt het slecht.
Alle bovenstaande redenen zijn een goede aanleiding om Body Stress Release Deventer te bezoeken!
Over hoe de methode is ontstaan en door wie het is ontwikkeld
Body Stress Release is ontwikkeld in Zuid-Afrika; de techniek wordt daar sinds 1981 toegepast. Aan de basis stond het echtpaar Ewald en Gail Meggersee.
Ewald Meggersee kreeg op 5-jarige leeftijd een ongeluk: hij viel uit een boom. Hij ontwaakte na enige dagen uit een coma, maar ontwikkelde in de loop der jaren allerlei kwalen en aandoeningen. Er was niets aantoonbaar beschadigd, dus geen arts kon hem helpen. Ewald studeerde ondanks alles af als chemisch ingenieur en trouwde met Gail, een lerares Frans.
Behandelingen door een chiropractor leken hem regelmatig voor enige tijd verlichting te geven.
Toch verslechterde de gezondheidstoestand van Ewald zodanig, dat hij vreesde in een rolstoel terecht te komen.
In een poging inzicht te verkrijgen in de werking van chiropractie – en daarmee in de oorzaak van het tijdelijke herstel besloten hij en Gail om in Amerika de vierjarige opleiding tot chiropractor te volgen.
Daar kwamen zij in contact met Dr. Van Rumpt, wiens benadering volledig verschilde van de toenmalige chiropractie. Hij sprak met hen over het ‘luisteren’ naar het lichaam en het te gebruiken als een bio-feedbackmechanisme. Ewald en Gail mochten met zijn inzichten aan de slag, die later een zeer belangrijk onderdeel zouden vormen voor de BSR-techniek.
Uiteindelijk runde het echtpaar Meggersee een succesvolle chiropractie-praktijk in Kaapstad. Toch was Ewalds gezondheid nog altijd geen 100%.
Bij hun zoektocht naar een holistische manier van herstel, overeenkomstig hun visie, ontdekten zij de perfect georganiseerde manier waarop het lichaam overbelasting opslaat. Vervolgens ontwikkelden zij een zachte techniek die het lichaam helpt om opgeslagen spanning los te laten en over te gaan tot zelfherstel. Deze nieuwe techniek, hun kennis, jarenlange nauwkeurige observaties van cliënten en de vooruitgang die zij boekten, heet sinds 1981 Body Stress Release.
De vriendelijke techniek trok ondertussen duizenden mensen, waarmee vaak opzienbarende resultaten zijn behaald.
In 1987 begon het echtpaar met het opleiden van anderen tot BSR-practitioner. Tegenwoordig staat de Body Stress Release Academy in Rondevlei, een klein dorp aan de Garden Route in Zuid-Afrika.Sinds 2014/15 is er ook een opleiding in Dorchester, Dorset, England.
Ben je enthousiast over Body Stress Release en zou je zelf ook practitioner willen worden? Kijk dan op de website van de vereniging BSRAN voor meer informatie: www.bodystressrelease.nl/opleiding/
(bron: website Body Stress Release Nederland)